Grija – o excrescenta psihica

 


5

Gandul reprezinta ”materialul” din care suntem confectionati. Nu putem fi altceva decat rezultatul gandurilor noastre. Orice actiune are la baza un gand. Cand acesta este ”pus in miscare”, efectele nu intarzie sa apara. 

Problema care se pune este calitatea acestora si nu in ultimul rand intensitatea cu care se manifesta.

Sigur, prin mentalul nostru circula tot felul de ganduri, iar trierea, cat si pastrarea celor care ”merita”, a fost si ramane o mare provocare pentru om.

Viata ne-a demonstrat ca nu de putine ori, constient sau inconstient, cream conditii optime pentru dezvoltarea si stagnarea gandurilor negative.

Am introdus in vocabularul nostru cu multa usurinta notiunea de ”grija”. Vei fi surprins sa constati frecventa folosirii acestui cuvant.

Fie ca acceptam, sau nu, viata reprezinta o suma de bariere peste care trecem mai usor, sau mai greu, uneori cu mari eforturi, alteori deloc.

Modul in care sunt percepute aceste ”bariere”, imparte oamenii in doua mari categorii. In prima categorie intra aceia pentru care totul se rezuma doar la simple ”provocari”, iar in a doua, cei ce le vad total diferit si care le considera ”adevarate probleme”. 

Acest fapt determina pana la urma atitudini si abordari complet diferite cu efecte si rezultate pe masura.

Notiunea de ”grija” este absorbita si ”gestionata” cu multa usurinta de categoria celor ce se considera asaltati permanent de ”probleme”.

Pentru ei, problema are doua fete. Pe una scrie ”pot trece?”, iar pe cealalta ”grija”. Evident ca nu este nimic altceva decat propria lor perceptie, care, din pacate, le modifica semnificativ calitatea vietii si nu de putine ori sensul acesteia.

Gandul ca nu pot rezolva ”problema” in timp util, sau in parametrii doriti, ii macina, provocandu-le un real disconfort, dar si o permanenta preocupare.

Viata lor graviteaza in jurul acestei ”excrescente psihice”, capatand de multe ori o nuanta obsesiva. Nu pot trece mai departe pana nu rezolva problema, care, pentru ei, treneaza…

In dialogul cu ceilalti, deseori folosesc cuvantul ”grija” si sunt realmente constienti de faptul ca acesta le umbreste viata intr-o foarte mare masura.

Sunt insa ferm convinsi ca intorcand problema pe aceasta ”fata”, sansele de rezolvare cresc considerabil.

Mai mult decat atat, ajung sa confunde ”tenacitatea” cu notiunea de ”grija” si ofera acesteia din urma statutul de ”element indispensabil al unei reusite”.

”Grija” isi face intotdeauna simtita prezenta acolo unde obiectivele lipsesc, atunci cand actiunea este inlocuita cu reactiunea, iar viata este privita cu teama, cu acea stare de nesiguranta, de cele mai multe ori complet nejustificata.

In dorinta noastra de a trece peste ”problema”, nu constientizam faptul ca rezolvarea sa n-are nicio legatura cu ”grija” si totusi…  

Sa auzim de bine,

2

395 Total Views 1 Views Today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *